Bezoek aan Nederland

 

KDC Angel's Center

Maart 2017

Een dag op pad met Rose, Alfred en Abryl.

Rose, Alfred en hun zoon Abryl (6) uit Kampala, Uganda, waren voor een paar dagen in Nederland. Abryl werd 6 jaar geleden in België geboren met hartproblemen. Voor een medische check moet Abryl soms terug naar België. Dit keer werd er een kort bezoek aan Nederland vastgeplakt. 

Rose en Alfred (leerkracht) hebben in Kampala een KDC opgericht: het Angel's Center. Het was hun wens een kijkje te kunnen nemen op een Nederlands KDC. Hoe verloopt een dag op een Nederlands KDC? Hoe wordt er voor de kinderen gezorgd en met ze gewerkt? Hoe is een KDC ingedeeld?

We bezochten KDC De Honingraat in Noordwijkerhout. Voor Rose en Alfred was het erg interessant hier te horen over het dagprogramma, de cognitieve werkjes die soms ook zelfstandig worden gedaan m.b.v. mandjes, de snoezelruimte en het belang van contact met de ouders. Er werden onderling veel ideeën uitgewisseld.

Een plattegrond van De Honingraat wordt op verzoek van Rose en Alfred nagestuurd. Zij zijn bezig hun KDC in Kampala uit te breiden. Het ziet ernaar uit dat over een tijdje een kopie van het Nederlandse KDC in Kampala staat.

En Abryl? Die genoot ondertussen van de ballenbak en de loopfiets waar hij op mocht toeren! (Bedankt Monique Tjoelker, voor de gastvrije ontvangst.)

Van Alfred ontvingen we een mail

Met Abryl en Alfred op ontdekkingsreis 

Alfred neemt een paar dozen opgeknapt speelgoed en ontwikkelingsmateriaal mee naar Uganda. Maar eerst keken we met elkaar waar het materiaal voor gebruikt kan worden. Zo oefenden we klanken met de boerderijdieren, sorteerden we de blokken op kleur... Er bleek zo veel meer te kunnen met het materiaal dan gedacht. Abryl vond alles leuk en interessant. Het was een feestje met hem en Alfred te werken.

Weer terug in Uganda mailt Alfred ons:

"As regards the materials, I discovered that's it's not just about the shapes and having them displayed for learners to play with, but rather teaching aids to both the teacher and the learners."

"Note that, most of these benefits I knew, but out of the one on one sharing with you, I really got a deeper understanding like I never expected and never remained the same."

Eerst wennen, maar al snel als een vis in het water.